Fotozomer in Musea Zutphen

 Fotozomer in Musea Zutphen

Bij de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren vind je twee musea onder één dak: het cultuurhistorische Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak, hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst van Nederland.

Korting met je World Press Photo-entreeticket bij de Musea Zutphen

De Musea Zutphen vind je tegenover de Walburgiskerk, waar de World Press Photo-tentoonstelling te zien is. Bij de Musea Zutphen krijg je op vertoon van je World Press Photo-entreeticket korting op de toegang van de Musea Zutphen en vice versa.

Deze zomer tonen beide musea bijzondere fototentoonstellingen waar je vrolijk van wordt.
Het Stedelijk Museum Zutphen toont Picture this! Schrijven met licht en Museum Henriette Polak toont Paradise Lost.

Picture this! Schrijven met licht

Picture this! Schrijven met licht laat een bijzondere reflectie op fotografie zien. Een groot deel van de fotocollectie van het Stedelijk Museum Zutphen wordt gevormd door het omvangrijke archief van een van de oudste en gerenommeerdste foto-ateliers van het land: collectie Zeylemaker. In deze tentoonstelling is een groot deel van deze nog nauwelijks in de openbaarheid getoonde bonte verzameling te zien. Het is een caleidoscopische tentoonstelling waarin zowel het onbeheersbare als het kleine en bijzondere aan bod komen. Over de schouders van de geportretteerden bezien we het verleden en vormen we ons een beeld van de geschiedenis.

Opmerkelijke, indrukwekkende, soms trieste, maar veelal grappige verhalen zien op deze manier opnieuw het licht. Van oorlog en bezetting tot aan een reportage van een weggevlogen papegaai en het poseren van de wethouder bij de nieuwe glasbak.

Paradise Lost

Paradise Lost toont foto’s van overweldigende schoonheid met een diepere laag die deze esthetiek versterkt of in twijfel trekt. Die controverse, het gegeven dat kunst alternatieve vragen oproept en aanzet tot reflectie, is wat de ING met haar collectie beoogt en wat Paradise Lost weerspiegelt. De kunstwerken balanceren op de grens van werkelijkheid en verbeelding. Door tonen of juist achterwege laten van de rafelranden van schoonheid, laat Paradise Lost ons nadenken over onze eigen kijk op en plaats in deze wereld.

Elk op hun eigen manier openbaren de foto’s ons de schoonheid en breekbaarheid van de wereld om ons heen. Met kunstwerken van kunstenaars als Woody van Amen, Ruud van Empel, Melanie Bonajo, Erwin Olaf, Bownik en Elspeth Diederix.

Activiteitenprogramma

Rondom het thema fotografie worden workshops en lezingen georganiseerd, waarin oude én nieuwe fotografietechnieken aan bod komen.
Wil je meer leren over oude fotografietechnieken en een bijzonder aandenken meenemen naar huis? Doe dan mee met de workshops pinhole-fotografie en natte-plaatfotografie door TinType. Elke woensdagmiddag kun je jezelf (gratis) in paradijselijke sferen laten vastleggen voor het greenscreen in de Musea Zutphen.

www.museazutphen.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *