Fotozomer Zutphen

 Fotozomer Zutphen

Tentoonstellingen, workshops, lezingen FOTOZOMER ZUTPHEN

Liefhebbers van fotografie kunnen behalve bij World Press Photo 19 op veel andere plekken in Zutphen hun hart ophalen. Zutphen staat deze zomer voor de tweede keer geheel in het teken van fotografie tijdens Fotozomer Zutphen. In de maanden juli en augustus zijn in deze fotogenieke Hanzestad uiteenlopende foto-exposities te bewonderen. Ook worden foto’s geëxposeerd in ruim twintig winkels en zijn er workshops en andere foto-activiteiten. Bekijk alvast het programma op www.fotozomer.nl en plan je bezoek aan Zutphen.

Tentoonstellingen

World Press Photo 2019 in Zutphen – 12 juli t/m 4 augustus

Locatie: Walburgiskerk (Kerkhof 3)
De spraakmakende World Press Photo 19-tentoonstelling is voor de vijfde maal te bezichtigen in de Walburgiskerk in Zutphen, met meer dan honderd nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar.

Picture this! Schrijven met licht – t/m 1 september

Locatie: Stedelijk Museum Zutphen, Musea Zutphen (’s Gravenhof 4)
Een tentoonstelling met beelden uit het omvangrijke archief van een van de oudste en gerenommeerdste foto-ateliers van het land: collectie Zeylemaker.

Paradise Lost – 6 juli t/m 22 september

Locatie: Museum Henriette Polak, Musea Zutphen (’s Gravenhof 4)
Deze tentoonstelling vol hedendaagse fotografie brengt je in paradijselijke sferen met beelden van onder andere Melanie Bonajo, Ruud van Empel, Elspeth Diederix en Erwin Olaf.

Een Andere Kijk – 29 juni t/m 31 augustus

Locatie: op 23 locaties in de binnenstad
Vierentwintig fotografen van Fotoclub Zoom-in exposeren in drieëntwintig winkels en horecazaken. Bekijk deze foto’s terwijl je de leukste plekken van Zutphen ontdekt!

Ontroerend Goed – 5 juli t/m 31 augustus

Locatie: Sutfene / De Lunette (Coehoornsingel 3)
Schrijfster Merel Bruning voerde gesprekken met bewoners van zorgorganisatie Sutfene en fotografe Pascale Drent maakte portretten. Hun samenwerking leidde tot ontroerende en mooie resultaten.

Moet je zien – 12 juli t/m 4 augustus

Locatie: De Witte Vleugel (Kerkhof 1a)
Deze expositie toont recent werk van leden van Fotografencollectief De Zutphense. Verwacht een grote verscheidenheid aan thema’s en stijlen binnen hedendaagse fotografie.

It’s Time for Jazz Photography – 12 juli t/m 4 augustus

Locatie: Uffie’s (Houtmarkt 71, Zutphen)
Wekelijks zijn er in deze werfkelder jazzoptredens, die worden vastgelegd door verschillende fotografen. De mooiste foto’s uit die collectie zijn verzameld in deze expositie.

Foto’s van heinde en verre – 5 juli t/m 31 augustus

Locatie: Art Gallery Diesselweerd (Vierakkersestraatweg 6)
De eigenaren van Art Gallery Diesselweerd, Tanja Blekkink en Jos Ruis, exposeren eigen foto’s van Zutphen. Daarnaast zijn er ook beelden en glasobjecten te bewonderen.

Bean Shot Zutphen – vanaf 5 juli

Locatie: Van Rossum’s Koffie (Turfstraat 10)
Een must-see voor koffieliefhebbers: Aukje Simone fotografeerde mensen met hun koffiemoment, hun ‘koffieritueel’. Ook kan je je laten portretteren met je eigen kopje koffie.

Zutphen Concreet – 15 juni t/m 18 augustus

Locatie: v/h Mispelblom (Kerkhof 16)
Tijdens deze kunstmanifestatie, volgens de gedachte van de ‘concrete kunst’, is op een van de locaties een aantal bijzondere foto’s van kunstenaar Kuno Grommers te bewonderen.

Twintig jaar Zutphense fotojournalistiek 1999-2019 – 10 juli t/m 31 augustus

Locatie: Auditorium Musea Zutphen (’s Gravenhof 4)
Fotograaf Patrick van Gemert fotografeert ruim 20 jaar het nieuws in onder meer Zutphen. Ter gelegenheid van dit jubileum exposeert hij een selectie van zijn werk.

Workshops, lezingen, muziek

Muziek in de Komorebi – 14 juli

Locatie: Geelvinck Muziek Museum Zutphen (Zaadmarkt 88)
Muziek en fotografie ontmoeten en versterken elkaar: de Koreaanse pianiste Eunhee Baek speelt kleurrijke muziek, waarbij de Japanse fotografe Karin Shikata haar foto’s presenteert.

Pinhole fotografie – 20 juli, 3 augustus

Locatie: Stedelijk Museum Zutphen, Musea Zutphen (’s Gravenhof 4)
Houd je van foto’s met een nostalgische sfeer? Ontdek dan de boeiende techniek achter pinhole fotografie en maak vervolgens je eigen pinhole foto met je camera of smartphone.

Twintig jaar Zutphense fotojournalistiek – 21 juli

Locatie: Auditorium, Musea Zutphen (‘’s Gravenhof 4)
Fotograaf Patrick van Gemert vertelt in deze lezing over de foto’s die hij de afgelopen 20 jaar maakte en de verhalen daarachter..

Fotoshow des Vaderlands -26 juli

Locatie: Auditorium, Musea Zutphen (‘’s Gravenhof 4)
In een intieme setting verrast Jan Dirk van der Burg je vervolgens met zijn fotospektakel Fotoshow des Vaderlands.

TinType fotografie – 27 en 28 juli, 10 en 11 augustus

Locatie: Stedelijk Museum Zutphen, Musea Zutphen (’s Gravenhof 4)
Laat in een mobiele doka een uniek portret van jezelf maken met TinType fotografie, een techniek die stamt uit 1851. Een unieke ervaring met een fantastische foto als eindresultaat.

Fotografeer jezelf in het paradijs – elke woensdag in juli & augustus

Locatie: Museum Henriette Polak, Musea Zutphen (’s Gravenhof 4)
Fotografeer jezelf voor een green screen met als achtergrond een paradijselijke foto uit de tentoonstelling Lost in Paradise. Zo waan je jezelf even in het paradijs.

Fotoworkshop Hanzestad Zutphen – diverse zaterdagen en zondagen in juli en augustus

Locatie: Fotostudio Marc Leeflang (Laarstraat 74)
Wat is ISO? Hoe gebruik je het diafragma en de sluitertijd? Wil je betere foto’s leren maken, dan is deze workshop (inclusief tocht door de stad) ideaal. Aanmelden verplicht.