Inverto Logo
Super Clean Personal Portfolio
Hey, I am Inverto. Super Clean Personal Portfolio WordPress Theme. Built with emphasis on clean, content oriented, modern & minimalistic design.

Recent Work
  Go to Portfolio
  Latest Tweets
  Follow us on Twitter
  Follow me
  World Press Photo Zutphen

  Nieuwsfoto’s in vernieuwde kerk

  15 juli 2018/Nieuws

  De Sint-Walburgiskerk (in de volksmond Walburgiskerk of Walburgkerk) herbergt World Press Photo al vanaf de eerste editie in Zutphen (2015). Toch zal het dit jaar een nieuwe beleving worden: de kerk is de afgelopen maanden gerestaureerd en heeft een nieuwe entree gekregen. Voortaan kunnen bezoekers de kerk in door de grote deuren aan de voorzijde (’s Gravenhof) in plaats van aan de achterkant.

  Hiervoor is het torenportaal omgebouwd tot tochtportaal. Met minimale bevestigingspunten en veel glas is geprobeerd zo min mogelijk afbreuk te doen aan de monumentale architectuur. Omdat de deuren tegen een behoorlijke winddruk moeten kunnen, is gekozen voor elektrische schuifdeuren van “buitenkwaliteit”. Door de nieuwe ingang is de ‘routing’ in de kerk langs de foto’s dit jaar dus anders.

  Middenschip

  Dankzij deze en andere werkzaamheden is het functionele gebruik van de kerk verbeterd. De kerkbanken zijn verdwenen, zodat het middenschip multi-inzetbaar is en daaronder, evenals onder een deel van het koor en de zuidertransept, is vloerverwarming gekomen. Dat maakt het mogelijk dat de kerk het gehele jaar, ook in de koude wintermaanden, kan worden gebruikt. Hierdoor kan het evenementenaanbod worden uitgebreid met concerten, lezingen, erediensten en congressen. „Het ’s Gravenhof moet hét culturele plein van Zutphen worden en de culturele trekpleister van de regio. De openstelling van de kerk is daarin een belangrijke stap”, aldus de toenmalige wethouder René Sueters bij de start van de werkzaamheden.

  Tijdens deze restauratie zijn ook werkzaamheden aan de Angelustoren en het met lei bedekte dak verricht. De Angelustoren is in 1729 op het dak van het hoogkoor gebouwd. Deze toren belast de eikenhouten kapconstructie teveel; na bijna driehonderd jaar begon hij te zuchten onder dat gewicht.

  Beeld van God

  Voorafgaand aan de werkzaamheden is archeologisch onderzoek verricht. Dat leverde unieke vondsten op: een enorme muntschat en een rijk gebeeldhouwde sculptuur van God. Vermoedelijk is het beeld tijdens de Reformatie in de bodem terechtgekomen. Het lijkt erop dat het beeld voor de fundering van een kolom is gebruikt. Nu wordt het tentoongesteld in de kerk, ook tijdens World Press Photo Zutphen.

  Let tijdens het bezoek aan de tentoonstelling ook op het Henrick Baderorgel (1637), de veertiende-eeuwse, gotische kaarsenkroon met op de onderste rand de namen van de apostelen, Jezus en Maria en de muur- en plafondschilderingen. Een rondleiding met een gids door de middeleeuwse kettingbibliotheek de Librije is ook mogelijk. De bouw van deze bibliotheek startte in 1561. Toen de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) in 1990 de Top 100 van de Nederlandse Monumenten samenstelde, kwamen zowel de kerk als de Librije hier op te staan.

  De toegangskaart voor World Press Photo Zutphen geeft automatisch ook toegang tot de kerk.

  Add comment