PERSBERICHT Fotograaf Carla Kogelman op 15 juli in Zutphen

 PERSBERICHT Fotograaf Carla Kogelman op 15 juli in Zutphen

Lezing World Press Photo-winnaar in filmhuis Luxor

ZUTPHEN – De Nederlandse fotograaf Carla Kogelman won de eerste prijs in de categorie langetermijnprojecten van World Press Photo 2018. Haar winnende foto’s zijn nu te zien in de tentoonstelling in de Walburgiskerk en Kogelman komt er op zondag 15 juli over vertellen. Haar lezing is om 14.00 uur in filmhuis Luxor. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop op www.worldpressphotozutphen.nl.  (rechtstreekse link: https://www.zutphendoen.nl/product/lezing-carla-kogelman-15-juli/

Kogelman (1961) volgt sinds 2012 twee zusjes in een klein dorpje (170 inwoners) in het geïsoleerde Waldviertel in Oostenrijk. De zussen leiden een onbezorgd bestaan van zwemmen en (buiten) spelen. Kogelman bezoekt de familie meestal een paar weken in de zomermaanden.

De fotografe heeft al diverse prijzen op haar conto, ook bij World Press Photo. In 2014 won ze met een foto uit dezelfde serie de prijs in de categorie portretten. Voordat ze in 2008 overstapte op fotografie werkte ze 25 jaar in de theaterindustrie. Daarna studeerde ze af aan de Fotoacademie, bij Joost van den Broek, met als specialisatie documentaire, journalistiek en portret. Een maand later sleepte ze al haar eerste prijs in de wacht, de Zilveren Camera voor haar portretten van acteurs backstage. Daarna won ze talloze prijzen, onder meer de Happiness on the Move Award in Cortona (Italië), de Alfred Fried Photography Award en de SO 2013 Award.

Zwartwit

Kogelman heeft een opvallende eigen stijl: zwartwit portretten die het dagelijks leven illustreren op een poëtische, tijdloze en herkenbaar wijze. Ze is gefascineerd door de eigenzinnige leefwereld van kinderen en de backstage wereld van theater, film en sport. Haar werk is terug te vinden in magazines en kranten. Tevens geeft Kogelman masterclasses en workshops in binnen- en buitenland. Haar boek over de serie I am Waldviertel verschijnt in november.

De lezing op 15 juli in het Luxor Theater aan de Houtmarkt in Zutphen gaat over haar fascinaties, werkwijze en aanpak. Na afloop van de lezing is er gelegenheid vragen te stellen en de tentoonstelling te bezoeken.

Jasper Doest

Op woensdag 11 juli spreekt ook een winnaar in Zutphen: Jasper Doest was tweede in de categorie natuur met zijn serie over de makaken (sneeuwapen) in Japan. Zijn lezing is woensdagavond om 19.30 uur in het auditorium van Musea Zutphen.

Download hier de foto. Fotobijschrift:
Met haar serie “Ich bin Waldviertel” won Carla Kogelman de eerste prijs in de categorie langetermijnprojecten van World Press Photo 18. (foto Carla Kogelman)

Openstelling World Press Photo:

  • Tentoonstellingsperiode: vrijdag 6 tot en met zondag 29 juli 2018
  • Openingstijden: maandag: 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag: 10.30 tot 17.00 uur, zondag: 13.00 tot 18.00 uur
  • Toegangsprijs: 5 euro. Kinderen tot 12 jaar gratis. Het entreebewijs geeft toegang tot zowel World Press Photo als De geschiedenis van de fotocamera.

World Press Photo Zutphen wordt georganiseerd door de stichting Zutphen: Doen! en is mede mogelijk dankzij de VIP-sponsors Print2Pack, SOBZ, Achterhoek Nieuws, Rabobank en 1-Alert Flexgroup, en de sponsors Arriva bus- en treinvervoer, Auxzenze ICT oplossingen, Bonsen Reuling accountants-belastingadviseurs, Crystal Park New Media, Dijkman Bouw BV, Eijerkamp Wonen & Slapen, Hampshire Hotels, JPR Advocaten, Qlip, Spar City en Thoma Post makelaars en een subsidie van de gemeente Zutphen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.