PERSBERICHT Twintig jaar Zutphense fotojournalistiek

PVG.080422.03 Afsluiting van de Ontmoeting, uitstrooien van het gekleurde zand van de Mandala in de IJssel door Rinpoche. Foto Patrick van Gemert, Zutphens Persbureau

Tentoonstelling en lezing Patrick van Gemert bij Musea Zutphen

ZUTPHEN – Werk van fotograaf Patrick van Gemert staat al meer dan twintig jaar bijna dagelijks in Zutphen in de krant. Nu zijn bedrijf Zutphens Persbureau twintig jaar bestaat, heeft hij een tentoonstelling samengesteld. Deze is te zien tot en met 31 augustus in het auditorium van de Musea Zutphen. Op zondagmiddag 21 juli geeft hij daar bovendien een lezing over zijn werk.

Patrick van Gemert begon midden jaren negentig als (nieuws)fotograaf in Zutphen. Behalve voor dagbladen fotografeert hij ook voor bedrijven en organisaties. Sinds 1999 doet hij dit vanuit Zutphens Persbureau, samen met journalist en tekstschrijver Fiona de Heus. Beide zijn ook mede-initiators van World Press Photo in Zutphen, dat nu voor de vijfde keer gehouden wordt.

Nieuwsfoto’s

Voor deze tentoonstelling toont Van Gemert een selectie van zijn nieuwsfoto’s over de afgelopen twintig jaar. Elk jaar komt aan bod, van de opening van het Dalton College in 1999 tot en met de recente stremming van de Oude IJsselbrug. Deze foto’s zijn gepubliceerd in dagblad de Stentor. Hoewel Patrick in een grote regio werkzaam is, selecteerde hij voor deze tentoonstelling speciaal Zutphense foto’s. Tijdens het opbouwen merkte hij al aan de reacties van bezoekers dat de beelden herinneringen oproepen.  Zij vormen een mooie aanvulling op de tentoonstelling Picture This in het Stedelijk Museum, waarin een greep uit de Zeylemaker-collectie te bewonderen is. De oplettende kijker zal in vergelijking van die twee exposities ontdekken dat de nieuwsonderwerpen door de jaren heen regelmatig overeenkomen.

Lezing

Op zondag 21 juli geeft Patrick van Gemert een lezing over twintig jaar Zutphense fotojournalistiek. Deze lezing, die ongeveer een uur duurt, begint om 14.00 uur in het auditorium van de Musea Zutphen.  Kaarten hiervoor kosten 15,00 euro. Dit is inclusief toegang tot World Press Photo in de Walburgiskerk en toegang tot het museum. Zonder toegang tot het museum kosten ze 12,50 euro. Ze zijn te koop via de website van World Press Photo Zutphen, www.zutphendoen.nl. De tentoonstelling in het auditorium is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van de Musea Zutphen: dinsdag tot en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Musea Zutphen (Museum Henriette Polak en Stedelijk Museum Zutphen) bevinden zich aan ’s Gravenhof 4 in Zutphen.

Download hier de foto. Fotobijschrift: Afsluiting van festival de Ontmoeting in 2008. De Boeddhist Serge Khen Rinpoche strooit het gekleurde zand van de Mandala in de IJssel. (Foto: Patrick van Gemert)