World Press Photo 2019

Bezoekers in de tentoonstelling. Foto Patrick van Gemert, Zutphens Persbureau

12 juli tot en met 4 augustus in de Walburgiskerk

Voor de vijfde keer komt World Press Photo naar Zutphen. Deze nieuwste editie van de internationale fototentoonstelling, World Press Photo 2019, is van 12 juli tot en met 4 augustus te zien in de Walburgiskerk aan ’s Gravenhof.

Elk jaar selecteert een deskundige jury uit tienduizenden inzendingen de winnaars in verschillende categorieën. Dit jaar zijn er ook Nederlandse winnaars: de Zweeds-Nederlandse fotograaf Pieter ten Hoopen voor zijn serie van een migrantenkaravaan en Jasper Doest voor zijn foto’s van flamingo’s in een dierenopvang in Curaçao. Doest behoorde vorig jaar ook tot de winnaars. Wie toen zijn lezing in Zutphen heeft gezien, heeft ook al kunnen kennismaken met de flamingo’s.

Verbonden

Eén foto van alle winnaars wordt benoemd tot World Press Photo of the Year. Dit zijn indringende beelden, die een duidelijk verhaal vertellen en die bij velen lang op het netvlies blijven. Wie kent bijvoorbeeld niet de foto die Nick Ut in 1973 maakte van het napalmmeisje in Vietnam? Aan de reeks winnende foto’s is nu “Crying girl on the border” van John Moore toegevoegd. Hij maakte die aan de Mexicaans-Amerikaanse grens (zie hieronder). Jurylid Alice Martins zei over de foto: “Hij vertelt je meteen zoveel over het verhaal. En tegelijkertijd voel je je er mee verbonden. Deze foto toont een ander soort geweld – een dat psychologisch is.”

Moore is een van de 43 fotografen die dit jaar in de prijzen vielen. Deze winnende foto’s en series vormen samen World Press Photo 2019. De tentoonstelling is over de hele wereld in tientallen landen te zien. Zutphen staat vooraan in de wereldtour, met onder meer Tokio (Japan) en Auckland (Nieuw-Zeeland).

Stichting Zutphen: Doen! spant zich in om de tentoonstelling jaarlijks naar Zutphen te halen. Inmiddels zijn veel initiatieven aangehaakt. In de hele stad zijn (foto)tentoonstellingen, workshops, lezingen, excursies en arrangementen.