Inverto Logo
Super Clean Personal Portfolio
Hey, I am Inverto. Super Clean Personal Portfolio WordPress Theme. Built with emphasis on clean, content oriented, modern & minimalistic design.

Recent Work
  Go to Portfolio
  Latest Tweets
  Follow us on Twitter
  Follow me
  World Press Photo Zutphen

  ‘World Press Photo laat je even stilstaan’

  8 juli 2018/Nieuws

  Wethouder Mathijs ten Broeke: „World Press Photo in Zutphen is een unieke kans, laat die niet aan u voorbij gaan.”„Toen World Press Photo voor het eerst in onze stad werd gehouden, was het als een soort overwinning naar Zutphen gehaald. Dat kan ik me nog goed herinneren”, vertelt Mathijs ten Broeke, de nieuwe wethouder cultuur van de gemeente (SP). Hoewel nieuw als bestuurder is hij niet onbekend met het fenomeen World Press Photo. „De verkiezing volg ik. Ik vind het heel bijzonder dat Zutphen in dat rijtje internationale steden staat waar de tentoonstelling te zien is.”

  „Beelden zijn steeds belangrijker geworden. Als je ziet hoe snel je ergens een fotootje van maakt, hoe snel iets wordt gedeeld… Teksten trekken minder snel de aandacht, mensen kijken vluchtig. Juist zo’n tentoonstelling als World Press Photo laat je weer even stilstaan bij en inzoomen op een verhaal. Het is een selectie van grote nieuwsmomenten, foto’s die het verhaal vertellen.”

  De winnende foto van 2018, “Venezuela Crisis” van Ronaldo Schemidt, verraste Ten Broeke. „Het is een ontzettend bijzondere foto, die zo’n verhaal vertelt. Hij roept zoveel op aan emotie, aan verbazing. Dat zorgt ervoor dat je geïnteresseerd raakt en dat je wil weten wat daar gebeurt. Juist vanwege de impact is het belangrijk om een foto als deze niet over te slaan. Als alleen maar de meer geaccepteerde plaatjes voorbij blijven komen, dan krijgen we daarmee letterlijk een vertekend beeld van de wereld. Dat we deze prijswinnende foto’s van over de hele wereld in ons eigen Zutphen kunnen zien is een enorme kans die mensen niet aan zich voorbij moeten laten gaan. Ik hoop dat er veel komen kijken. Met name jongeren die in de huidige beeldcultuur vooral zelf ook via beeld communiceren. Hier zien zij juist beelden die niet alledaags en die je daarom even stilzetten.”

  Add comment