World Press Photo of the Year

 World Press Photo of the Year

De maker van de dit jaar winnende WPP foto “Crying girl on the border”, John Moore, heeft ook dit keer zijn betrokkenheid bij het schrijnende probleem van immigratie overtuigend in beeld gebracht. Dat achteraf bleek dat het meisje uiteindelijk toch met haar moeder kon worden herenigd doet aan de feiten niets af. En die feiten zijn, aldus Moore, dat in onze politiek betrokken samenleving elke foto die emoties teweeg brengt controversieel kan worden ervaren. Moore accepteert dit als een gegeven dat onlosmakelijk verbonden is aan de hedendaagse (foto)journalistiek. Volgens hem zijn de discussies die daaruit voortvloeien belangrijk omdat ze niet alleen kunnen helpen  ons een beeld van de wereld te vormen maar dat beeld ook beter te leren begrijpen.

Ook zijn vorig jaar uitgekomen fotoboek “Undocumented” getuigt hiervan. Daarin maakt hij met zijn indringende foto’s alle getallen en statistieken over immigratie en grensbeveiliging aan de grens van de Verenigde Staten –  Mexico op een niet te ontkennen wijze aanschouwelijk.

Zeventien jaren lang fotografeert Moore al met deze instelling. Zijn inzet, betrokkenheid en zijn blik werden dit jaar passend beloond.

The World Press Photo of the Year: ‘Crying girl on the border’ door John Moore/Getty Images.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *