Inverto Logo
Super Clean Personal Portfolio
Hey, I am Inverto. Super Clean Personal Portfolio WordPress Theme. Built with emphasis on clean, content oriented, modern & minimalistic design.

Recent Work
  Go to Portfolio
  Latest Tweets
  Follow us on Twitter
  Follow me
  World Press Photo Zutphen

  World Press Photo ondersteunt al meer dan zestig jaar fotojournalistiek

  10 juli 2018/Nieuws
  De winnaar van World Press Photo 18, Ronaldo Schemidt, ontving in april in de Westergasfabriek te Amsterdam de prijs uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn. Links managing director Lars Boering van de stichting World Press Photo en rechts de winnaar van vorig jaar, Burhan Ozbilici. (foto Frans van Beek/Hollandse Hoogte)

  (foto Frans van Beek/Hollandse Hoogte)

  Stichting World Press Photo, een non-profitorganisatie gevestigd in Amsterdam, houdt sinds 1955 jaarlijks een internationale wedstrijd, op zoek naar de beste persfoto’s. Dit jaar verliep de competitie anders dan de vorige keren. Eerder was meteen bekend wie de prijs won, dit jaar waren er zes genomineerden en pas tijdens de Awards Ceremonie in de Wetergasfabriek in Amsterdam werd de winnaar bekend gemaakt.

  De fotografen kunnen winnen in acht categorieën: mensen, hard nieuws, reportage, hedendaagse kwesties, milieu, sport, natuur en langetermijnprojecten. In elke categorie wordt een top drie gekozen en van al die winnende foto’s samen wordt elk jaar een tentoonstelling en een boek samengesteld.

  Nieuw dit jaar is de categorie Milieu. In eerdere jaargangen was milieu een terugkerend thema in diverse categorieën, zoals natuurgeweld en vervuiling. Omdat fotografen steeds vaker milieuonderwerpen inzenden en natuurgeweld, vervuiling en klimaatverandering, heeft World Press Photo hiervoor een aparte categorie benoemd. „Klimaatverandering vastleggen is een trend, een klasse apart. Die kun je niet meer op een hoop gooien met foto’s van prachtige landschappen of dieren”, zei wedstrijddirecteur Micha Bruinveld eind december tegen Trouw. In deze nieuwe categorie verwachtte hij ook aandacht voor „hoopgevende, positieve foto’s over oplossing” (Trouw, 27 december 2017). De eerste prijs ging naar Neil Aldridge uit Zuid-Afrika, die een neushoorn fotografeerde die van Zuid-Afrika naar Botswana werd verhuisd om hem beter te kunnen beschermen tegen stropers. De Duitse fotograaf Thomas P. Peschak won de tweede prijs over kuikens van de grijskopalbatrossen in het Zuidpoolgebied van Zuid-Afrika die het slachtoffer zijn van uitheemse muizen. Hij kreeg ook de derde prijs met een foto van de met uitsterven bedreigde Afrikaanse pinguïns. In de categorie Milieu won de Nederlander Kadir van Lohuizen met een serie over afval. Ook interessant is de serie van de Italiaan Luca Locatelli. Hij legde vast hoe het kleine, dichtbevolkte Nederland met innovatieve landbouwoplossingen aan de toenemende vraag naar voedsel in de toekomst wil voldoen.  De derde prijs voor series in deze categorie ging naar Daniel Beltrá, voor zijn foto’s over ontbossing.

  Jury

  De winnaars worden gekozen door een deskundige, internationale jury, bestaande uit fotografen en (hoofd)redacteuren. Zij beoordelen de foto’s op onder andere impact, nieuwswaarde, esthetiek en ook op het achterliggende verhaal. Daarnaast moeten alle beelden voldoen aan bepaalde professionele standaarden; er mag niet worden gemanipuleerd of geënsceneerd (portretten uitgezonderd). „Professionalisme en respect voor het onderwerp, een nieuwe en uitdagende benadering, het verrassingselement” noemde juryvoorzitter Magdalena Herrara, directeur fotografie van Geo France, ook als criteria.

  Meer dan een wedstrijd

  De wedstrijd is niet het enige dat de stichting World Press Photo organiseert. Algemeen directeur Lars Boering: „World Press Photo gelooft in de kracht van het tonen en het belang van het zien van hoogwaardige visuele verhalen. Onze tentoonstelling doet dat al meer dan zestig jaar en in die tijd hebben nieuwe ontwikkelingen in de media en technologie de journalistiek en het vertellen van verhalen veranderd. Onze missie is daarom uitgebreid; we hebben nieuwe programma’s en projecten om diverse verhalen van over de hele wereld vanuit verschillende perspectieven aan te moedigen en deze via onze mediakanalen te presenteren. Deze initiatieven zorgen ervoor dat de World Press Photo Foundation haar missie kan vervullen om de wereld te verbinden met de verhalen die er toe doen.”

  De stichting wordt ondersteund door de Nederlandse Postcode Loterij, heeft Canon als wereldwijde hoofdsponsor en ontvangt daarnaast steun van de World Press Photo Associates, de Friends of the World Press Photo Foundation en vele partners.

  Fotobijschrift: De winnaar van World Press Photo 18, Ronaldo Schemidt, ontving in april in de Westergasfabriek te Amsterdam de prijs uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn. Links managing director Lars Boering van de stichting World Press Photo en rechts de winnaar van vorig jaar, Burhan Ozbilici. (foto Frans van Beek/Hollandse Hoogte)

  Add comment