Amber Bracken wint World Press Photo

World Press Photo komt deze zomer opnieuw naar Zutphen! Met een gloednieuwe tentoonstelling, waarin alle winnende foto’s van deze internationale wedstrijd zijn te zien. De expositie is van 8 tot en met 31 juli in de Walburgiskerk te bekijken.

“We zijn zeer verheugd dat het weer kan doorgaan. Jaarlijks komen duizenden mensen naar Zutphen voor de tentoonstelling en we hopen ook nu weer veel bezoekers naar de binnenstad te trekken. We verwachten dit jaar naast de vele Nederlanders bezoekers ook weer buitenlandse vakantiegangers”, aldus bestuurslid Patrick van Gemert.

De afgelopen jaren hebben we gezien dat vooraf reserveren prima werkt. Ook de vaste route door de tentoonstelling en het boekje met de bijschriften, die vanwege de coronamaatregelen in het leven werden geroepen, werden bijzonder op prijs gesteld door de bezoekers. “Daarom kiezen we er dit jaar voor het op dezelfde manier aan te pakken.” Wel is het nu ook weer mogelijk om, behalve online te bestellen, kaarten aan de deur te kopen.

Nieuwe opzet

De opzet van de internationale fotowedstrijd was dit jaar voor het eerst anders dan voorgaande jaren. De World Press Photo Foundation heeft gezocht naar een manier om een wereldwijd betere geografische balans te bieden. Daarom is gekozen voor een nieuwe regionale strategie, waarbij de opzet van de jaarlijkse wedstrijd en de jurering werden gewijzigd. De World Press Photo Contest 2022 werkt nu met zes wereldwijde regio’s: Afrika, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië en Oceanië. De winnende foto’s daarvan gaan we straks allemaal in Zutphen zien. Natuurlijk ook de foto van Kamloops Residential School waarmee Amber Bracken dit jaar de World Press Photo of the Year won.

Diner tussen de foto’s

“We verheugen ons ook bijzonder op het unieke World Press Photo-diner. Door corona kon dat vorig jaar niet doorgaan, maar dit houden we op zaterdagavond 9 juli weer een diner tussen de foto’s in de kerk. Chef-kok Chiel Dohmen van restaurant By Chiel stelt hiervoor een mooi menu samen.” De kaarten voor het diner binnenkort online te bestellen via deze website.

 

Fotobijschrift: Bezoekers tijdens de tentoonstelling World Press Photo 2021 in de Walburgiskerk te Zutphen. (foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)