De World Press Photo tentoonstelling is vanaf 12 juli weer tezien in de Zutphense Walburgiskerk. Vandaag is de metershoge banier weer opgehangen aan de gevel van de tentoonstellingslocatie. Foto Patrick van Gemert/Zutphens PersbureauWorld Press Photo in Zutphen is te zien in de Walburgiskerk in Zutphen

‘s Gravenhof, Zutphen
walburgiskerk.nl

Al vele jaren is de World Press Photo in Zutphen te zien. Net als de voorgaande jaren kiest de organisatie voor de Walburgiskerk (in de volksmond Walburgiskerk of Walburgkerk). De kerk is eeuwenoud met veel bijzonderheden. Let dus niet alleen op de foto’s maar kijk ook om je heen naar de muur- en plafondschilderingen, de gotische kaarsenkroon, met op de onderste rand de namen van de apostelen, Jezus en Maria, en het Henrick Baderorgel uit 1637. Een toegangskaart voor World Press Photo in Zutphen geef ook toegang tot de kerk. Bij de kassa ligt informatie. Je kunt ook de toren beklimmen. Informeer bij de kassa naar kaarten en tijden.

Middeleeuwse kettingbibliotheek

Bezoek in de Walburgiskerk ook de Librije; een originele middeleeuwse kettingbibliotheek. Je kunt de Librije uitsluitend met een gids bezoeken. Kaarten hiervoor zijn te koop bij de kassa.

De bouw van deze bibliotheek startte in 1561, dankzij twee kerkmeesters Conrad Slindewater en Herman Berner. Als openbare leeszaal heeft De Librije dertig jaar gefunctioneerd. In de zeventiende en achttiende eeuw was het een bibliotheek voor predikanten en raadsleden. In de negentiende eeuw raakte De Librije in de vergetelheid. Aan het einde van die eeuw werd zij herontdekt als een monument van wetenschap en geschiedenis. Sinds 1984 wordt zij beheerd door De Stichting Librije Walburgiskerk Zutphen.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) plaatste in 1990 zowel de kerk als de Librije op de Top 100 van de Nederlandse Monumenten.

http://librije-zutphen.nl/